Aku Kopakkala

Sohvaperunan ja Himohölkkääjän yhteishautajaiset peruutettu!

Viikontakaisessa Helsingin Sanomien artikkelissa Himohölkkääjät päätyvät yhtä nopeasti hautaan kuin sohvaperunat toimittaja Mikko Puttonen kierrätti maailman valtalehdissä ilmestynyttä tiedeuutista. Sen - monissa riemua herättäneen - viestin mukaan ”maltillisia juoksijoita kuoli vähiten ja vauhdikkaat himohölkkääjät menettivät henkensä yhtä usein kuin liikkumattomat”. Tähän oli päädytty uudessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Journal of the American College of Cardiology – lehdessä 2015.

Tutkimuksessa verrattiin terveitä kööpenhaminalaisia sohvaperunoita kuntoilijoihin 12 vuoden ajan. Lujaa, usein ja pitkään juoksevat henkilöt menettivät henkensä yhtä usein kuin liikkumattomat sohvaperunat kyseisen tutkimuksen aikana. Hitaasti kerran, pari viikossa hölkkäävät elivät pisimpään. Tätä uutista on jaettu Facebookissa vilkkaasti niin Suomessa kuin maailmalla. Miljoonat ovat nyökytelleet päätään terveen järjen voiton ilahduttamina.

Kun uusi tiedeartikkeli ratkaisee asioita niin, että kaikki nyökyttelevät tyytyväisinä, on syytä epäillä pahinta ja kaivaa alkuperäinen tutkimus esiin. Siispä luin originaalin. Sitä ei kukaan maailman tiedetoimittajista ole tainnut ehtiä tehdä.

Tutkimuksessa verrattiin siis erilaisia hölkkääjiä iältään ja sukupuolijakautumaltaan samanlaiseen ryhmään liikkumattomia, alkutilanteessa terveitä kööpenhaminalaisia. Alkuperäiset tulokset 12 vuoden seurannasta ovat:

  • Liikkumattomat: 413 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 128
  • Kevythölkkääjät: 576 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 7
  • Kohtuuhölkkääjät: 262 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 8
  • Himohölkkääjät: 40 henkilöä, joista kuoli tutkimusaikana 2

Liikuntaa harrastamattomia terveitä oli tutkimuksessa siis 413 henkilöä ja heistä kuoli 12 vuoden aikana tutkimuksen mukaan 128.
Hölkkääjiä oli 878 ja heistä kuoli 17.

Ero on suuri. Järkyttävä. Liikkumattomat 413/128 ja hölkkääjät  878/17.

Toinen havainto on se, että himohölkkääjiä tutkimuksessa on 40 ja vain kaksi heistä kuoli tutkimusaikana. Kuolinsyitä ei tutkittu, joten syynä voi olla vaikka lento-onnettomuus tai tulipalo. Tämä maailmanluokan tiedeuutinen perustuu näihin kahteen kuolemantapaukseen. Jos toinen ei olisi kuollut, niin tutkijat olisivat vetäneet vastakkaisen johtopäätöksen kuin mikä nyt kiertää maailmaa ja nyökytyttää ihmisiä. Miten kummassa kuitenkaan voidaan väittää, että kaksi kuollutta 40:stä on sama kuin 128 kuollutta 413:sta. No kirjoittajat sanovatkin, ettei voida osoittaa tilastollisesti merkitsevää eroa himohölkkääjien ja liikkumattomien välillä. (Tämä johtuu himohölkkääjien ryhmän pienuudesta, joka on seurausta tutkijoiden rakentamasta asetelmasta.)

Tutkimus on sangen kiinnostava tuloksiltaan, kunhan ohitetaan sen erheelliset johtopäätökset. Väärien johtopäätösten saama nopea julkisuus ympäri maailmaa herättää uteliaisuuden. Vastaako se hiukan vähemmän liikkuvien salaiseen toiveeseen vastaiskusta?

Jokainen voi katsella lukuja ja miettiä itse, mitä ne kertovat liikunnan hyödyllisyydestä.

Liikunnalla on toki suuri kansanterveydellinen merkitys. Sen vaikutukset ulottuvat kuitenkin muillekin elämänaloille. Sillä on tutkimusten mukaan suuri merkitys esimerkiksi koululaisten kognitiivisille taidoille. Koulun tulisikin auttaa nuoria löytämään itselleen mieluisa liikkumistapa.

Itse jatkan omaa lenkkiharrastustani. Viikon kuluttua osallistun 24 tunnin juoksuun Esport Arenalla. Toukokuussa on vuorossa kuuden vuorokauden juoksun MM-kisat Unkarin Balatonfyredissä. Parilla lenkillä pitää käydä välissäkin.

 

Tämä ja muita kirjoituksiani löytyy myös osoitteesta www.akukopakkala.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Heikki Leikola

Loistava suoritus. Aina on hienoa, kun joku viitsii tarkistaa lähteitä, vaikka se on tosiasioiden kannalta erittäin tärkeä. Aika surullista, että Hesarista on tullut monissa suhteissa iltapäivälehti. Etenkin liikunta- ja ravintoasioissa kirjoitetaan ihan mitä sattuu ilman kritiikkiä.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tehtiinhän sitä viime vuonna paljon kohua tutkimuksesta venyttelystä, jossa todettiin ettei ettei ko. toiminnalla ole yhteyttä urheilun jälkeisten satunnaisten lihaskipujen poistamiseen. Uutisia kirjoitettiin venyttelyn turhuudesta, vaikka korrelaation on lihashuollon kannalta oleellinen nimenomaan vammojen ehkäisyssä, sekä pitkäaikaisten lihaskipujen hoitamisessa. Se mikä oli totta, on venyttelyn ja lihaskalvojen sekä mikrorepeämien vammojen olematon yhteys. Helvetin hyödyllistä se on silti, vaikkei sillä mitään hokkuspokkus-vaikutuksia sitten loppupeleissä ollutkaan. Koe muistaakseni suoritettiin vieläpä liikuntaa vähän harjoittelevilla ihmisillä, joilla niitä kipuja nyt tuli esimerkiksi jääkaapille kävelystä..

Käyttäjän AkuKopakkala kuva
Aku Kopakkala

Kiitos Heikki. Hesari on hämmentävä, sillä muutama toimittaja tekee tiedepuolellakin hyvää työtä. Toisaalta on tällaisia kierrätysankkoja aivan liian paljon.

Toimituksen poiminnat